Wat is dogsurvival? Dogsurvival is een sport waarbij je samen met je hond een parcours van circa 5km met ongeveer 15 hindernissen aflegt. Dit kun je al hardlopend doen maar ook wandelend. Team ZorZap heeft ondertussen al verschillende dogsurvivals uitgelopen.

Veel organisatoren maken gebruik van verschillende klasse. Een atleten klasse voor echte diehards, een open klasse voor de wat snellere recreatieve loper en de recreanten klasse voor de wandelaars. Ook is er vaak een kids klasse voor de jonge bazen, van een kortere afstand en met minder hindernissen. Je kunt je vaak ook als groep of koppel inschrijven, dan wordt er met de starttijd rekening gehouden dat je met elkaar of kort na elkaar start. Kortom voor iedere baas en hond is er een klasse om te lopen.

       

De hindernissen variëren van samen ergens op over en onderdoorgaan. Tot samen door water en sloten ploeteren of gezellig een stukje samen kanoën of suppen. Door weer en wind. Dit vergt wel veel vertrouwen van de hond in zijn baas om deze niet alledaagse hindernissen te nemen. Maar met wat creativiteit kun je je hond hier ook op voorbereiden. Door het volgen van een agility cursus is je hond al voorbereid op veel van de voorkomende hindernissen het verschil is dat je hier als baas nu zelf ook over en door moet. Ook kun je oefenen op een wiebelende ondergrond. Bijvoorbeeld een houten plaat met een ronde balk eronder. Of een kruiwagen. Als je zelf oefenmateriaal maakt voor de hindernissen zorg dan wel dat het goed vast zit en geen scherpe randen heeft. Wees creatief met trainen om je hond zo goed mogelijk voor te bereiden op de hindernissen.

   

Ga je voor de atleten klasse of open klasse dan zal ook het hardlopen getraind moeten worden. Dit kun je samen met je hond prima opbouwen met een van de vele hardloop apps om op te bouwen naar de 5km of gewoon op gevoel rennen en wandelen afwisselen en dan steeds langere stukken rennen. Denk wel aan een warming up en cooling down voor zowel jezelf als de hond.

Dogsurvivals kun je het beste lopen met een heupgordel, elastische lijn en een tuig voor de hond, zodat je de handen vrij hebt. Omdat er vaak ook hindernissen zijn waarbij je als baas beide handen nodig hebt om zelf over de hindernis te kunnen. Qua kleding kun je het beste hardloop kleding aan doen die bij het seizoen past waarin de dogsurvival die je wil doen staat geplant. Ook de training kun je het beste in hardloop kleding doen. Belangrijk is dat de kleding snel droogt zodat je na een waterhindernis niet te lang in zware natte schurende kleding loopt. De schoenen dienen een goed profiel te hebben waarmee je niet te snel uitschuift en ze moeten stevig aan je voeten vast zitten zodat je ze niet kwijt raakt in de modder.

Team ZorZap is vanuit de agility overgegaan op Dogsurvivals. Omdat Zorro graag rent en spring maar na lang trainen en het toch niet op wedstrijd niveau komen. Kwamen we toch tot de conclusie dat hij niet de concentratie heeft om uit te gaan blinken in de agility. Dogsurvival bleek voor hem de perfecte oplossing om toch lekker actief bezig te zijn. ondertussen wordt dit ons derde dogsurvival seizoen. Na wat pogingen met Zorro ben ik ook met Zappa mee gaan doen aan dogsurvivals. Ook hij gaat er vol plezier in mee, alleen daar waar Zorro mij motiveert om harder mee te rennen is het met Zappa precies andersom.

Voor meer informatie over dogsurvivals verwijs ik jullie door naar Dogsurvival Nederland.

Voor beelden verwijs ik jullie door naar het youtube kanaal van Nina – Run with the pack Team ZorZap loopt zelf niet met een Go Pro dus wij moeten het doen met de foto’s van de fotografen langs de kant.


1 reactie

Marianne van Lieshout · 30/11/2019 op 16:46

Super blij met Beau ziet er weer super uit.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *