De basis Ruibehandeling Knippen Scheren Uitdunnen Plukken

Bij Trimsalon ZorZap zijn alle rassen en kruisingen welkom voor een trimbehandeling. Maar niet iedere hond heeft dezelfde vacht en dus ook niet dezelfde vachtverzorging, daarom heb ik de verschillende behandelingen die wij professionals toepassen hieronder beschreven.

De basis

De basis van elke trimbehandeling bestaat uit het wassen en föhnen. De honden worden gewassen met een professionele shampoo of soapbar die het beste aansluit bij de huid en vacht van de hond in kwestie. Het föhnen gebeurt met een zogeheten waterblazer, dit is een sterke föhn met veel blaaskracht om de vacht snel en goed droog te krijgen. De waterblazer maakt behoorlijk wat herrie, daarom krijgen de honden tijdens het blazen een happyhoodie op. Dit beschermt de oren van de honden en veel honden blijven er ook rustiger door omdat ze de herrie van de blazer minder hard horen.

 

 

 

Naast het wassen en blazen worden de nagels gecontroleerd en indien nodig geknipt. De oksels en liezen worden indien nodig ook geschoren, bij reuen ook het piemeltje. Daarnaast wordt de onderkant van de voetjes geknipt. Om oorproblemen te voorkomen pluk ik geen oren uit tenzij dit op medisch van de dierenarts moet. er wordt wel gecontroleerd om oorsmeer en overtollig haar. Oorsmeer wordt gereinigd en overtollig haar wordt geknipt. Verder ben ik geen dierenarts of dierenartsassistente voor het reinigen van de tanden of het legen van de annaalklieren verwijs ik u door naar de dierenartsenpraktijk. roog te krijgen. De waterblazer maakt behoorlijk wat herrie, daarom krijgen de honden tijdens het blazen een happyhoodie op. Dit beschermt de oren van de honden en veel honden blijven er ook rustiger door omdat ze de herrie van de blazer minder hard horen.

            

 

 

 

Kleine beurt

Bij een kleine beurt wordt uw hond gewassen, geföhnd, ontdaan van eventuele klitten en de voetjes en het hoofdje wordt bijgewerkt. daarnaast worden de nagels, oksels en liezen ook nagekeken. Zeer geschikt voor Poedels, Doodles, Boomers en vergelijkbare rassen en kruisingen.

Lossen handelingen

Naast een volledige trimbeurt of een kleine beurt is het bij Trimsalon ZorZap ook mogelijk om alleen even langs te komen voor het knippen van de nagels. Ook bent u altijd welkom voor advies.

Ruibehandeling met de bad & blaasmethode

De ruibehandeling kan worden toegepast op zowel kort als langharige vacht die wol los laten. Met deze behandeling heeft u circa 80% minder haar in huis.

Voor de ruibehandeling wordt de bad en blaasmethode toegepast. Dit houdt in dat uw hond wordt gewassen met speciale shampoo die helpt met verwijderen van de losse vacht. Daarna wordt uw hond droog geblazen met een krachtige waterblazer, net zolang tot dat er geen losse vacht meer mee los komt. Zolang u de hond thuis niet meer borstelt of kamt zal uw hond weer in zijn natuurlijke cyclus komen en duidelijk minder verharen. U dient uw langharige hond uiteraard wel periodiek te controleren op klitten. Het is gebruikelijk dat uw hond nog 3 dagen kan naharen, indien dit langer duurt dan is een nabehandeling noodzakelijk. Dit werkt het beste binnen 7 dagen na de ruibehandeling.

Langharige vachten worden uiteraard ook nog ontklit en getrimd indien noodzakelijk en passend bij het ras.

Een ruibehandeling kan dus bij zowel een korte als een lange vacht. Bijvoorbeeld bij Dalmatiërs, Husky’s, Shelties of Schapendoezen. Ook de uitdunrassen zoals golden retrievers en Cockers ondergaan eerst de bad en blaasmethode voordat we gaan uitdunnen.

Knippen & effileren

Indien u uw hond in een vol model wens dan wordt deze met de hand geknipt met een rechte of gebogen schaar of geëffileerd met een speciale effileerschaar deze schaar geeft een natuurlijkere look. Een poedel is een bekend voorbeeld van een kniphond, maar ook de Doodle’s kunnen geknipt worden afhankelijk van de dikte van de krul. Alle rassen en kruisingen met een kroesvacht worden geknipt. Voor de Shih tzu’s, Maltezers, Boomers en vergelijkbare vachten wordt er gebruik gemaakt van de effileerschaar om de natuurlijke volle look te behouden. Maar uiteindelijk wordt er gekeken naar de juiste combinatie van scharen en technieken die het beste bij uw hond passen.

Scheren

Helaas komt het wel eens voor dat de vacht van een hond zodanig geklit en vervilt is dat ik deze niet meer kan redden. Voor het welzijn van de hond wordt er dan gekozen voor een kort kapsel met de tondeuse, de hond zal de trimbehandeling dan een stuk prettig ervaren als dat er iemand uren aan zijn haar staat te trekken om te ontklitten. Vraag mij gerust om advies om een kort kapsel te voorkomen. Uiteraard zijn er ook eigenaren die zelf voor een kort kapsel kiezen.

Voor de modellen die tussen vol(knippen/effileren) en kort(scheren) inzitten maak ik ook gebruik van de tondeuse, maar dan met een opzetkam erop. Deze heb ik in verschillende lengtes, ik noem het zelf ook wel elektrisch knippen.

Uitdunnen

Uitdunnen is een techniek waarbij de vacht wordt uitgedund doormiddel van plukken met de hand of uitdunnend knippen met de effileerschaar. Het eindresultaat moet zo natuurlijk mogelijk zijn en de knipjes mogen niet opvallen. Alvorens het uitdunnen wordt de hond eerst ontdaan van zijn losse wol volgens de bad en blaasmethode. Deze techniek wordt toegepast bij veel rassen binnen de retrievers en spaniëls groep.

Plukken & strippen

Plukken en strippen wordt gedaan bij honden met een ruwharige vacht. De losse ruwe dekharen worden er dan met de hand of met behulp van plukmateriaal eruit geplukt. Plukken word om de 6 a 7 maanden gedaan tot op de onderwol en strippen wordt om de 4 maanden gedaan, hierbij blijft er nog een laagje vacht staan. hierdoor ziet de hond er minder kaal uit in vergelijking met het gewone plukken. Veelvoorkomende plukrassen zijn o.a. Airedale terriërs , ruw harige teckels en border terriërs.