Ik krijg in de trimsalon vaak de vraag hoe je moet borstelen. Nou kan ik het bij en stap voor stap uitleg laten in een simpele schriftelijke blog. Maar soms gaat het uitleggen beter door het ook echt voor te doen, daarom bevat deze blog ook een uitleg video.

 

 

Naast hondentrimster ben ik ook gewoon een baas van een dwerg poedel, beter bekend als salon poedel Zappa. Mijn rechterpoot in trimmers crime. Ik weet dus ook hoe het is om een hond tussen de trimbeurten door thuis bij te houden. Naast Zappa hebben we ook nog een Zorro, maar hij is niet relevant voor deze blog. Dus ik houd het even op Zappa en het borstel ritueel.

 

Het begint bij het juiste materiaal!

 

Je hebt nodig een goede slickerborstel, zo zacht mogelijk. Om de huid en de vacht zo min mogelijk te beschadigen. Want een beschadigde vacht zal weer eerder gaan klitten. Een kam om je borstel werk te controleren en een goede ontklit/vachtspray is ook geen overbodige luxe. Trainers en/of een speeltje voor  afleiding bij honden die het nog moeten leren is ook aan te raden. Maar dat is weer een heel ander borstel verhaal. Ik ga me met deze blog focussen op de basis techniek van het borstelen. Als je de volgende stappen doorloopt zal je geen klitje missen.

 

  • Nadat je de spullen en de hond klaar hebt staan, verdeel je het werk in 4 tot 6 delen afhankelijk van hoe je graag werkt. Ik werk graag van achter naar voor of in een rondje. Bv: achterhand links, voorhand links, voorhand rechts, achterhand rechts, staart, koppie.

 

  • Kies je voor het gebruik van een spray, spray dan eerst je 1e werkveld in voordat je deze gaat borstelen. 2 tot 3 spraytjes is genoeg, de vacht hoeft niet nat te zijn.

 

  • Voorbeeld: mijn 1e werkveld is links achter. Spray eerst, om de hele achterhand goed te kunnen borstelen werk ik van beneden naar boven en in laagjes. Ik vouw de vacht goed open om op de huid te kunnen kijken en pak er steeds een laagje bij en werk zo naar boven. Bij de poot zelf het voetje en de sprong daar borstel ik vaak tegen. Dit vind ik zelf een fijne manier om goed bij de klitten te komen. In de video zul je mij ook vaak zien afwisselen tussen mee en tegen borstelen.

 

  • Na het borstel werk controleer ik met de kam of ik alle klitjes heb gehad. Dit doe ik ook doormiddel van de laagjes. Hierna ga ik door naar mijn volgende werkveld.

 

  • Voorbeeld: mijn 2e werkveld is links voor. Ik start weer met de spray, daarna borstel ik weer in laagjes van beneden naar boven. Ook hier maak ik weer instinctief afwisseling tussen mee en tegen borstelen. Controleer daarna je borstel werk weer met de kam en ga dan weer door met je volgende werkveld tot je alles hebt gehad.

 

 

De techniek van het in laagjes werken is te zien in de video. Ook doorloop ik hier nog een keer de stappen. Samen met tips van waar kunt staan en hoe je bijvoorbeeld de poot optilt om ergens anders goed bij te kunnen.

 

 

Dit is mijn eerste blog met video, feedback is altijd welkom.

 


0 reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *