Traanstrepen, zandmannen, soepogen. Hoe je het ook wil noemen, het is vaak geen gezicht en als het is aangekoekt ook erg vervelend en pijnlijk voor de hond tijdens het schoonmaken. Wat is het precies en hoe komt het? Wat kun je er thuis aan doen? Dat ga ik je met deze blog proberen uit te leggen.

Wat is het en hoe komt het?

Traanstrepen zijn simpel gezegd de rode/rood bruine strepen onder de ogen van een hond. Dit komt vaak voor bij honden met een korte neus en bij honden met lichte vachten valt het vaak meer op. Traanstrepen worden veroorzaakt door verstopte traanbuisjes, soms ook in combinatie met het aanmaken van teveel traanvocht. Door de verstopte traanbuisjes kan het traanvocht niet via de normale weg(de neus) naar buiten en loopt het dus uit de ogen over de wangen. Door de chemische reactie van de bacteriën uit het traanvocht en de bacteriën die op de vacht zitten ontstaat de verkleuring.

Er zijn verschillende oorzaken voor verstopte traanbuisjes. Het kan een medische oorzaak hebben. Gezonde ogen zijn; helder, glanzend en vrij van vuil en afscheiding. Maar het kan ook vanuit het gebit of de oren komen. Maak je bij pups dus niet te veel zorgen, het kan dus ook te maken hebben met het wisselen van de tandjes. Heeft je hond regelmatig oorontsteking!? Ga dan daar de oorzaak van zoeken, vraag indien om een doorverwijzing naar een dermatoloog.

Mogelijk komt het ook door een erfelijke aandoening, Vraag hierna bij je fokker en kijk goed naar de ouderdieren. In sommige gevallen heeft het ook te maken met een allergie, probeer in dat geval te achterhalen waarvoor uw hond allergisch is.

Ga bij twijfel altijd naar uw dierenarts om de oorzaak van traanstrepen bij uw hond te achterhalen.    Wat kun je er thuis aan doen?

De meest voorkomende tip is schoonmaken met afgekoeld gekookt water en bv. een stukje keukenrol. Waarom eerst koken? Simpel! Om het water steriel te maken en de bacteriën te doden. Veeg altijd van binnen naar buiten en pak bij elke keer van opnieuw vegen een schoon stuk van het stukje keukenrol.

Als bovenstaande tip niet werkt kun je een stapje verder gaan door afgekoelde kamillethee te gebruiken. Dit kun je bij het vermoeden van een oogontsteking ook veilig in het oog laten druppen. Door het stukje keukenrol een beetje uit te knijpen boven het oog. Herhaal dit 2 a 3 keer op een dag, na een paar dagen wordt de oogprut minder en kun je weer overgaan op gewoon schoonmaken zonder het oog te druppen. Van deze tip spreek ik uit eigen ervaring met salon poedel Zappa en de tip heb ik gekregen van een natuurgeneeskundige voor dieren.

Je zou de ogen ook nog schoon kunnen houden met rozenwater, dit kwam ook veel als tip naar voren tijdens mijn zoektocht naar tips ter voorkoming van traanstrepen. Maar hier heb ik zelf geen ervaring mee en ik kan ook niet duidelijk vinden of dat het ook echt veilig is voor honden. Dus dit is een tip op eigen risico.

Nu waren dit tips om de traanstrepen uitwendig aan te pakken, maar je kunt het ook inwendig aan pakken om de verkleuring tegen te gaan. Door aanpassingen aan de voeding, een goede voeding is tenslotte de basis voor alles. Twijfel je over de voeding van je hond of zie je door de bomen het bos niet meer. Ga dan op zoek naar een goede voedingsdeskundige om je te helpen.

Enkele voedingsaanpassingen die ik voorbij zag komen waren het dagelijks of periodiek voeren van blauwe bessen er waren honden waarbij de traanstrepen minder werden. Daarnaast hebben blauwe bessen een ontstekingsremmende waarde en zijn rijk aan vitamine C en vezels. Dit alles komt uit een test op een slede honden team in 2006. Ook werd er aangeraden om niet meer als 10 bessen tegelijk te geven en op te letten met kleine honden. Een teveel aan bessen kan maagklachten en diarree veroorzaken, zeker als de hond het nog niet gewend is. Als de oorzaak van de traanstrepen ontstekingsgericht is dan zijn blauwe bessen zeker een poging waard om te proberen, om de algehele weerstand van de hond te verhogen.

Een andere tip die ik voorbij zag komen is het mijden van kleurstof rijke voeding en snacks. Het is voor een hond immers niet belangrijk welke kleur zijn eten heeft en vaak is een kleurstof een chemische toevoeging. Al kan ik echter geen bewijzen vinden van wat kleurstoffen precies inwendig of uitwendig met de hond doen. Maar ik ben sowieso als persoon voorstander van natuurlijke voeding. Het liefst voer ik mijn boys barf of kvv, maar er is geen ruimte voor een grotere diepvries in ons appartement. Kleurstoffen zijn gemakkelijk te mijden. Kijk gewoon even op de verpakking naar de kleine letters bij de ingrediënten, tussen de E-nummers E100 en E199 worden aangegeven als kleurstoffen in hondenvoeding en snacks. Het zou zo maar eens kunnen dat de kleurstoffen ook te maken kunnen hebben met de chemische reactie van de verkleuring bij de traanstrepen, dus het kan zeker geen kwaad om de tip aan de lijst toe te voegen om te proberen.

Er zijn ook een aantal supplementen op de markt tegen traanstrepen. DermaGroom traanstreep komt het beste naar voren, als het om positief resultaat gaat. Het is een voedingssupplement op basis van kruiden en etherische oliën. Een ander supplement wat naar voeren komt is Maxani traanstreep ook op natuurlijke basis, maar dan wel met zoetstof(sorbitol) en koolstof(pentose).


Moraal van het traanstrepen verhaal. Achterhaal de oorzaak; Wacht bij pups het wisselproces even af voor je extreme stappen gaat ondernemen. Pak de oorzaak aan en niet alleen het symptoom. Ga bij twijfel altijd naar de dierenarts.  


0 reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *